Met welke klachten kan ik als zwangere bij een osteopaat terecht?
De holistische denkwijze binnen de osteopathie blijft ongewijzigd bij het behandelen van een zwangere vrouw. We behandelen dus geen structuur, maar de totale vrouw, waarbij ook het kleine wondertje in haar buik mee in acht wordt genomen!
Een evenwichtige geest in een evenwichtig lichaam zal immers niet alleen zorgen voor gemoedsrust bij de zwangere vrouw, maar ook voor een goede ontwikkeling van de foetus!
Tijdens een zwangerschap verandert een vrouw meerdere malen van posturologie. Dit betekent dat de krommingen in de wervelkolom, de nek en de stand van het bekken telkens grondig van positie wisselen. Het lichaam van de vrouw moet dus flexibel zijn om deze veranderingen te kunnen ondergaan.
Oude blokkades, littekens, trauma, gespannens spieren, etc. kunnen een oorzaak zijn waarom deze veranderingen niet vlot kunnen plaatsvinden. Zo zien we klachten ontstaan als:
- Bekkengordelpijn (beter gekend als bekkeninstabiliteit)
- Bandenpijn
- Vocht vasthouden
- Spijsverteringsproblemen: reflux (zure oprispingen), misselijkheid, darmproblematiek
- Rugpijn
- Hoofd- en nekpijn
- Uitstralingspijn
- …
Osteopathie bij liggingsafwijkingen
Is er echter een liggingsafwijking (bv. dwarsligging, stuitligging) van de foetus, dan kan de osteopaat tussenkomen door alle structuren rond de baarmoeder zo flexibel, elastisch en symmetrisch mogelijk te maken. Het is niet zo dat een osteopaat een baby via een directe manier zal doen keren (dit gebeurt enkel in het ziekenhuis onder begeleiding van artsen en echografie), maar wanneer de baby meer ruimte krijgt doordat bewegingsverliezen in het bekken behandeld zijn, bestaat er meer kans dat de baby zich alsnog spontaan draait.
Wanneer behandelen?
In principe kan een behandeling plaatsvinden vanaf de 12e zwangerschapsweek tot aan het einde van de zwangerschap. De eerste zwangerschapsweken zijn de meest kwetsbare weken en een periode van heel grote hormonale veranderingen. Na 12 weken neemt het zwangerschapshormoon HCG geleidelijk af en treedt er een stabielere periode aan voor de vrouw
Ik schreef hierover een blogpost, terug te vinden op : https://happybabycoach.com/osteopathie-tijdens-de-zwangerschap/ .