Geboren worden, het is me wat. Als vroedvrouw heb ik het fantastische voorrecht om al heel veel bevallingen te hebben bijgewoond. Bevallen, het is een enorme emotionele rollercoaster voor aanstaande mama’s en papa’s. Maar laat ons niet vergeten hoe dit alles bij het baby’tje moet aankomen. Stel je voor, je woont 9 maand in een gezellig warm huisje, niet te veel prikkels (amper licht en geluid wordt gedempt door de enorme badkuip waarin je zit).
Opeens, in sommige gevallen uit het niets, aardbeving!!! Heel je huis begint te trillen, je wordt naar beneden geduwd, je bad loopt leeg, je gaat richting een tunnel, het wordt alleen maar smaller en smaller, je hebt geen flauw idee wat er gebeurt, hoe lang dit gaat duren en waar je in godsnaam naartoe gaat. Of in andere gevallen, zit je gezellig je bad te nemen, doet er iemand opeens de badkamer deur open en sleurt je uit je bad, zonder enige waarschuwing. Om dan opeens in een ruimte te komen, koud, veel licht, ontzettend veel geluid. Meestal een wondermooi moment, maar heftig voor allemaal. Hoewel de meeste bevallingen zonder al te veel grote problemen verlopen, vraagt elk geboorteproces toch een groot aanpassingsvermogen van de baby.
Elke verstoring van evenwicht in het lichaam van de baby kan een impact hebben op zijn totale ontwikkeling. Een baby staat immers nog aan het begin van zijn ontwikkelingsfase.
Hoe vroeger een verstoring wordt aangepakt, hoe sneller de balans in het lichaam hersteld kan worden. Vandaar heeft osteopathie bij baby’s naast een curatief ook een preventief karakter.
In sommige omstandigheden kunnen de krachtinwerkingen tijdens de bevalling te groot zijn waardoor compensaties in de schedel, het bewegingsapparaat of de organen van het kindje aanwezig blijven. Voorbeelden hiervan zijn:
- Liggingsafwijking: stuitligging, sterrekijker,…
- Moeilijke spildraai: assycnlitisme (het hoofdje daalt niet helemaal in zoals gepland)
- Schouder dystocie: baby’tje blijft vast zitten ter hoogte van zijn schoudertjes
- Navelstreng omstrengeling: navelstreng zit rond het nekje
- Fundusdruk: de vroedvrouw duuwt mee op de buik
- Gebruik van instrumentatie: forceps, keizersnede, kiwi, ventouse,…
Met welke klachten kan ik met mijn baby bij een osteopaat terecht?
SIGNALEN BIJ DE BABY
- Spijsverteringsklachten: krampjes, melk teruggeven/wegslikken (reflux), stoelgang problemen, moeilijk boeren,…
- Vertraagde motorische ontwikkeling: moeilijkheden bij buikliggen/rollen/zitten/kruipen/stappen
- Moeilijkheden bij borstvoeding: moeilijke aanhap, tongklakken,…
- Onrust – huilen
- Slaapproblemen
- Abnormale houdings- of bewegingspatronen: overstrekken, voorkeurshouding, hoofdbonken/hoofdwrijven, assymetrie in houding/beweging
- Bv.: schuiven op het zitvlak, asymetrisch kruippatroon
- Bv.: dwangmatige houding: houdt zich in een banaan
- Plagiocephalie of asymetrische schedelvorm
- Recidiverende infecties: oorontstekingen, ontsteking van de bovenste luchtwegen, …
In principe mag elke osteopaat baby’s en kinderen behandelen, maar het is toch aangewezen te kiezen voor een osteopaat die zich specialiseerde of extra opleiding volgde in het behandelen van baby’s en kinderen. Een kind is geen mini volwassene en vraagt een andere aanpak, andere onderzoeks- en behandelmethoden en vooral ook veel feeling en aanpassingsvermogen (een 2jarige blijft immers niet zo graag en lang stilliggen op een behandeltafel als de gemiddelde volwassene).